Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Aktualno

V Parizu razglasili izredne razmere-nasveti, če ste si premislili glede potovanja

V Parizu razglasili izredne razmere-nasveti, če ste si premislili glede potovanja

Ste načrtovali potovanje v Francijo in ste si glede na nedavne dogodke v Parizu premislili glede potovanja?

Če ste plačali za turistični aranžma, predlagamo, da vzpostavite stik s turistično agencijo in preverite možnosti za odpoved aranžmaja oz. preložitev potovanja na kasnejši termin. Povprašajte, kakšni so stroški odpovedi oz. spremembe. Pri tem upoštevajte, da v kolikor ni posebnih omejitev za potovanje v Francijo, nimate pravice do odpovedi ter vračila kupnine brez stroškov.
Če ste kupili vozovnico za pot do Francije, preverite pogoje, ali je vozovnico mogoče zamenjati ali zanjo zahtevati vračilo kupnine (exchangeable/refundable ticket). Čimprej vzpostavite stik s prevoznikom in preverite, ali se boste lahko dogovorili za odpoved ali spremembo potovanja.
Če ste rezervirali sobo v hotelu ali zasebno namestitev, kontaktirate hotel oz. lastnika namestitve in preverite pogoje odpovedi ali spremembe bivanja. Če ste rezervirali namestitev, ki je ni mogoče odpovedati (nonrefundable), hotel ni dolžan povrniti plačil, vendar glede na zadnje dogodke, obstaja možnost, da se dogovorite za spremembo termina ali vsaj delno povračilo.

Potniki tudi v primeru odpovedi leta zaradi nepričakovane tehnične okvare na letalu upravičeni do odškodnine

Potniki tudi v primeru odpovedi leta zaradi nepričakovane tehnične okvare na letalu upravičeni do odškodnine

Letalski prevoznik mora v primeru odpovedi leta skladno z Uredbo 261/2004/ES potnikom nuditi oskrbo in plačati odškodnino, katere višina je odvisna od dolžine leta. V kolikor so za odpoved leta krive izredne razmere, katerim se ne bi bilo mogoče izogniti, tudi če bi bili sprejeti vsi ustrezni ukrepi, potniki do odškodnine niso upravičeni.

Takšne razmere nastanejo zlasti v primerih politične nestabilnosti, slabih vremenskih pogojev, tveganja, povezanega z varovanjem, nepredvidenih pomanjkljivostih, ki lahko prizadenejo varnost leta, kakor tudi ob stavkah, ki prizadenejo delovanje dejanskega letalskega prevoznika.

Potnica, ki je imela pri letalski družbi KLM rezervirano letalsko vozovnico za let iz Ekvadorja na Nizozemsko, je v Amsterdam prispela z 29-urno zamudo. Po zatrjevanju letalske družbe je do zamude prišlo zaradi nepričakovane tehnične okvare motorja. Potnica se z razlago letalske družbe ni strinjala in je zato vložila tožbo.

Potrošnik do odškodnine za škodo, povzročeno pri prenovi stanovanjske hiše

Potrošnik do odškodnine za škodo, povzročeno pri prenovi stanovanjske hiše

Slovenski potrošnik je novembra 2014 sklenil pogodbo za obnovo hiše z avstrijskim izvajalcem. Pogodba je obsegala izvedbo krovskih, kleparskih, fasaderskih, suhomontažnih ter ostalih del z dobavo vsega vgrajenega materiala. Vrednost pogodbe je znašala 19.655,00 EUR.

Že v začetku izvedbe del se je zapletlo, saj izvajalec ni upošteval določil pogodbe: gradbišče je bilo neurejeno in nezavarovano, pogodbena dela pa so bila slabo izvedena. Rok za izvedbo večine del je bil že bistveno prekoračen, hiša pa je zaradi škode, ki so jo povzročile meteorne vode, ki so zaradi nestrokovno izvedenih del vdrle v objekt, postala neuporabna za bivanje.

O nas

Evropski potrošniški center
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov: epc.mgrt@gov.si
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije