Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Aktualno

Potniki tudi v primeru odpovedi leta zaradi nepričakovane tehnične okvare na letalu upravičeni do odškodnine

Potniki tudi v primeru odpovedi leta zaradi nepričakovane tehnične okvare na letalu upravičeni do odškodnine

Letalski prevoznik mora v primeru odpovedi leta skladno z Uredbo 261/2004/ES potnikom nuditi oskrbo in plačati odškodnino, katere višina je odvisna od dolžine leta. V kolikor so za odpoved leta krive izredne razmere, katerim se ne bi bilo mogoče izogniti, tudi če bi bili sprejeti vsi ustrezni ukrepi, potniki do odškodnine niso upravičeni.

Takšne razmere nastanejo zlasti v primerih politične nestabilnosti, slabih vremenskih pogojev, tveganja, povezanega z varovanjem, nepredvidenih pomanjkljivostih, ki lahko prizadenejo varnost leta, kakor tudi ob stavkah, ki prizadenejo delovanje dejanskega letalskega prevoznika.

Potnica, ki je imela pri letalski družbi KLM rezervirano letalsko vozovnico za let iz Ekvadorja na Nizozemsko, je v Amsterdam prispela z 29-urno zamudo. Po zatrjevanju letalske družbe je do zamude prišlo zaradi nepričakovane tehnične okvare motorja. Potnica se z razlago letalske družbe ni strinjala in je zato vložila tožbo.

Potrošnik do odškodnine za škodo, povzročeno pri prenovi stanovanjske hiše

Potrošnik do odškodnine za škodo, povzročeno pri prenovi stanovanjske hiše

Slovenski potrošnik je novembra 2014 sklenil pogodbo za obnovo hiše z avstrijskim izvajalcem. Pogodba je obsegala izvedbo krovskih, kleparskih, fasaderskih, suhomontažnih ter ostalih del z dobavo vsega vgrajenega materiala. Vrednost pogodbe je znašala 19.655,00 EUR.

Že v začetku izvedbe del se je zapletlo, saj izvajalec ni upošteval določil pogodbe: gradbišče je bilo neurejeno in nezavarovano, pogodbena dela pa so bila slabo izvedena. Rok za izvedbo večine del je bil že bistveno prekoračen, hiša pa je zaradi škode, ki so jo povzročile meteorne vode, ki so zaradi nestrokovno izvedenih del vdrle v objekt, postala neuporabna za bivanje.

Video poročilo o praznovanju 10. obletnice delovanja mreže EPC

V začetku junija, ko je mreža EPC praznovala 10. obletnico delovanja, je EPC Slovenija svojo pisarno za 6 dni preselil na teren, kjer smo skupaj z drugimi sodelujočimi, obiskovalcem nudil nasvet in pomoč za njihove težave. Potek akcije, ki smo jo sproti beležili in dnevno o njej poročali na družabnih omrežjih, si sedaj lahko tudi v celoti ogledate. 

Potrošniki opozarjajo na pojav lažnih profilov ponudnikov na Airbnb

Potrošniki opozarjajo na pojav lažnih profilov ponudnikov na Airbnb

Airbnb je priljubljena spletna platforma, ki povezuje iskalce in ponudnike nastanitev ter iskalcem nastanitev, ki želijo doživeti pristno izkušnjo z lokalnimi prebivalci ponuja zanimivo alternativo. Pri uporabi spletne strani je poskrbljeno za varnost, saj se morajo vsi uporabniki pred uporabo registrirati in ustvariti svoj osebni profil, vendar je pri rezervaciji nastanitve vseeno potrebna dodatna pazljivost. Pojavljajo se namreč lažni profili ponudnikov, ki skušajo ogoljufati uporabnike, zato je pomembno vedeti, da ste kot uporabnik Airbnb v procesu rezervacije in plačila zaščiteni samo, dokler celotna rezervacija in postopek plačila potekata izključno preko spletne strani Airbnb.

Na Evropski potrošniški center se je obrnila potrošnica, ki je pri rezervaciji nastanitve preko Airbnb naletela na prevaro, zaradi katere je bila oškodovana za 800,00 EUR. Zanimala se je za nastanitev pri ponudniku iz Avstrije, ta pa je njuno komunikacijo iz spletne strani Airbnb preusmeril na zasebni elektronski naslov. Tudi plačilo rezervacije je uporabnica opravila z bančnim nakazilom na podlagi podatkov, ki jih je prejela na zasebni elektronski naslov.

 

O nas

Evropski potrošniški center
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov: epc.mgrt@gov.si
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije