Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Preberite več o piškotih.

Na svetovni dan varne rabe interneta mreža Evropskih potrošniških centrov objavlja 10 spletnih zapovedi za varnejšo rabo interneta

Varstvo zasebnosti, odgovorna raba družabnih omrežij, prenašanje glasbe, filmov ali videoiger, spletni nakupi mladoletnih oseb itd. so vprašanja, katerim se na današnji dan še posebej posvečamo. V okviru programa Evropske komisije Varnejši internet in dneva varnejšega interneta, 10. februarja 2015, Evropski potrošniški center spodbuja mlade uporabnike k odgovornejši in varnejši rabi interneta.

Pravice letalskih potnikov v praksi

Evropska unija je v svojih predpisih določila vrsto pravic, ki jih imajo potniki, kadar potujejo z letalom. Uredba 261/2004ureja pravice potnikov, ki (1) odhajajo z letališča na ozemlju EU ali pa (2) odhajajo z letališča izven EU na letališče v EU s prevoznikom, ki ima sedež na ozemlju EU. Pravice potnikov se nanašajo na primere odpovedi leta, daljše zamude ali zavrnitve vkrcanja. Potniki imajo v primerih odpovedi leta, daljše zamude ali spremembe poti pravico do primerne oskrbe, v primeru odpovedi leta ali zamude, daljše od 3 ur pa tudi pravico do denarne odškodnine, katere višina je odvisna od dolžine leta. V primeru zamude ali odpovedi leta zaradi izrednih okoliščin, kamor sodi tudi stavka letalskega osebja, letalski prevozniki odškodnine niso dolžni plačati.

Nasveti za predpraznične nakupe v spletnih trgovinah

V pričakovanju decembrskih praznikov prodajalci preko spletnih strani, družabnih omrežij ali po e-pošti ponujajo še dodatne ugodnosti. Mnogi potrošniki se na podlagi cene ali večje izbire za nakupe odločajo tudi v spletnih trgovinah pri prodajalcih izven naših meja. Mreža Evropskih potrošniških centov je zato ob koncu leta pripravila poročilo glede spletne prodaje, v katerem lahko med drugim najdete nasvete, kako se izogniti najbolj pogostim težavam, kadar nakupujete po spletu. V nadaljevanju izpostavljamo ključne nasvete, na kaj je treba biti pozoren pred, med in po nakupu:

Najem avtomobila v tujini-primer diskriminacije na podlagi prebivališča

Potrošnik iz Nemčije je želel najeti avtomobil v Združenem kraljestvu. Podjetje za dajanje vozil v najem (t.i. »rent-a-car«) je na spletni strani najprej navedlo ceno 70 EUR. Ko je potrošnik navedel državo stalnega prebivališča (Nemčija), je podjetje dvignilo ceno na 140 EUR, kar je utemeljilo z dejstvom, da potrošnik ni imel prebivališča v Združenem kraljestvu.

Izposoja in dajanje v zakup vozil predstavljata 5,5% pritožb, ki jih je obravnavala mreža evropskih potrošniških centrov. V okviru študije, ki jo je izvedla Evropska komisija v letu 2013, so bile zbrane cene za 29.322 primerov najema vozila. Študija je pokazala, da se cene razlikujejo glede na izbrano državo stalnega prebivališča: za prebivalce Združenega kraljestva je cena najema avtomobila lahko do 53% višja kot za prebivalce Poljske, ne glede na kraj, v katerem se vozilo najema.

O nas

Evropski potrošniški center
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov: epc.mgrt@gov.si
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 15.00.

Sofinanciranje

Sofinancirano s strani Evropske unije