Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.
EPC
MGRT

Odpoved leta

"Kalkulator pravic" letalskih potnikov


28.11.2017

Potniki, katerih let je imel zamudo ali je bil odpovedan, ter potniki, ki jim je letalski prevoznik zavrnil vkrcanje,  imajo na podlagi pravil EU vrsto pravic. Te so odvisne od dolžine leta ter, v primeru zamude, tudi od tega, kako dolga je zamuda. Potnik, ki se znajde v situaciji, ko ne poteka vse tako kot bi moralo, si navadno želi hitrih informacij v zvezi s svojo težavo.
To je imel v mislih Svet za potrošnike na Norveškem, ko je izdelal »kalkulator pravic potnikov« - spletno orodje, s pomočjo katerega potnik na hiter in uporabniku prijazen način izve svoje pravice v primeru zamude ali odpovedi leta, zavrnitve vkrcanja ali izgube prtljage. Vse kar mora pri tem storiti je, da vnese letališče odhoda in prihoda.
Spletno orodje je na voljo tudi v slovenskem jeziku, preizkusite ga!
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?

Vračilo kupnine.
29.56% - 295
Vračilo kupnine in odškodnino.
7.62% - 76
Nadomestni let.
26.85% - 268
Nadomestni let in odškodnino.
2.91% - 29
Nadomestni let + oskrbo in odškodnino.
2.3% - 23
Nič od navedenega.
19.94% - 199

Št. glasov: 998 - 89.18%
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2018

Glavne potrošniške teme

O mreži EPC

Mrežo Evropskih potrošniških centrov (ECC net) je leta 2005 vzpostavila Evropska unija z namenom, da bi bili potrošniki bolje obveščeni o pravicah na skupnem notranjem trgu, in da bi imeli v primeru težav pri uveljavljanju pravic na voljo brezplačno pomoč.

Mreža evropskih potrošniških centrov vključuje centre, ki delujejo v vseh državah članicah, sodelujeta pa tudi Norveška in Islandija. Vsi centri v mreži delujejo po enakih pravilih in zasledujejo enake cilje, ki so začrtani v programskih dokumentih Evropske komisije.

Delovanje mreže EPC sodi med skupne ukrepe Evropske komisije in držav članic na področju zagotavljanja informacij in pomoči potrošnikom pri uveljavljanju njihovih pravic.

Mreža EPC:

O nas

Evropski potrošniški center Slovenija
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Kotnikova 5
1000 Ljubljana

e-naslov:
epc.mgrt@gov.si (za splošna vprašanja o EPC, vprašanja novinarjev)
ECCNET-SI@ec.europa.eu (za vprašanja potrošnikov o njihovih pravicah)
telefon: 01 400 3729

Uradne ure centra so vsak delovnik med 9.00 in 13.00.

V primeru obiska vas prosimo za predhodno najavo.

Listina kakovosti Mreže EPC

Sofinanciranje

European Union

Sofinancirano s strani Evropske unije