EPC
MGRT

Novice

Dobro pripravljeni na poletne počitnice


09.06.2023

Naslovna slika


Poletje se približuje in s tem tudi čas, ko bomo mnogi pobegnili na zaslužen poletni oddih. EPC Slovenija je pripravil 5 koristnih nasvetov, ki si jih velja zapomniti, če se odpravljate na daljše potovanje, in niste povsem prepričani, ali bi ga rezervirali pri potovalni agenciji ali pri samem ponudniku storitve? Odkrijte prednosti obeh prodajnih poti.

1. Rezervacija potovanja

Niste povsem prepričani, ali bi ga rezervirali pri potovalni agenciji ali prek spleta pri samem ponudniku storitve? Odkrijte prednosti obeh prodajnih poti.

Rezervacija potovanja pri agenciji predpostavlja potovalnega agenta, kar pomeni, da imate pred seboj osebnega sogovornika, ki lahko v trenutku odgovori na vsa vaša vprašanja, prav tako lahko potovanje prilagodite svojim željam in s tem pridobite splošno oceno o ceni potovanja. Prav tako vam mora potovalni agent po zakonu zagotoviti in posredovati določene informacije, na primer o tem, katere vse potovalne dokumente potrebujete.

Pri rezervaciji potovanja neposredno pri ponudniku storitve, običajno niste vezani na delovni čas, prav tako imate na voljo več možnosti za rezervacijo potovanja, in po vseh informacijah lahko brskate v svojem lastnem tempu, na podlagi fotografij na spletni strani in oceni drugih potnikov si lahko ustvarite boljšo sliko in na ta način pridobite drugo mnenje.  Pri spletni rezervaciji lahko naletite na mnoge spletne pasti, zato je koristno, da si predhodno natisnete vse korake rezervacije, v primeru dokazovanja neskladnosti s potrditvijo, previdnost pri naprej označenih poljih, v primeru, da ste prejeli sporočilo o napaki ali niste prejeli potrditve o potovanju, se nemudoma obrnite na prodajalca, in potovanja ne rezervirajte ponovno, ne da bi se prepričali, da prvi poskus res ni uspel, sicer boste morda morali potovanje plačati dvakrat.

2. Odpoved paketnih potovanj

Če ste za vaše počitnice rezervirali paketno potovanje, ki vključuje vsaj dve od navedenih storitev: prevoz, namestitev, druge turistične storitve, ki so tesno povezane s paketom (npr. ogledi naravnih in kulturnih znamenitosti), vam skladno z evropsko zakonodajo pripadajo naslednje pravice:

Pravica do informacij, ki morajo biti zagotovljene pred podpisom pogodbe. Katalog, ki ga prejeme potrošnik mora bit razumljiv in mora točno opredeliti ceno ter druge ustrezne informacije o nastanitvi, obrokih, načrtu potovanja itd. Pred podpisom pogodbe mora organizator potrošniku pisno zagotoviti informacije o potnih listinah in zahtevah za vizume ter informacije o zdravstvenih formalnostih, ki se zahtevajo za potovanje in bivanje.

Pravica do prenosa rezervacije na drugo osebo. Če se potrošnik ne more udeležiti potovanja, lahko prenese svojo rezervacijo na drugega potrošnika, ki izpolnjuje zahteve, predvidene za določeno potovanje. Potrošnik mora o tem obvestiti organizatorja potovanja ali prodajalca najpozneje v osmih dneh pred začetkom potovanja.

Pravica do nespremenjene cene. Organizator potovanja po sklenitvi pogodbe ne sme zvišati cene razen, če je prišlo do sprememb v menjalnem tečaju valute ali tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja, vendar le, če je možnost spremembe cene predvidena v potrdilu o potovanju in to vsebuje način izračuna spremembe. Cena turističnega aranžmaja se sme zvišati najpozneje do dvajsetega dne pred začetkom potovanja.

Pravica do odstopa od pogodbe. Potrošnik lahko odstopi od pogodbe v primeru, ko organizator potovanja znatno spremeni katerega od bistvenih pogodbenih pogojev (npr. cena). Pri tem potrošnik ne plača nobene pogodbene kazni.

Pravica do nadomestnega turističnega paketa ali povračila vplačanih plačil. Če potrošnik odstopi od pogodbe ima pravico do nadomestnega turističnega paketa enake ali višje kakovosti ali pa čim prejšnjega vračila vplačanega zneska.

3. Potovalni dokumenti

Imate ustrezne potovalne dokumente? Potujte brez skrbi v tujino. V primeru, da potujete na destinacijo v EU ali na Islandijo, Norveško, v Lihtenštajn ali Švico? Potem ne potrebujete nobenih posebnih potovalnih dokumentov razen osebne izkaznice.

Potujete v državo zunaj EU? Načeloma boste potrebovali potni list ali morda celo vizum.

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije vpišite cilj potovanja in takoj ugotovite, katere potovalne dokumente boste potrebovali. Ali pa se v svoji državi obrnite na veleposlaništvo države, v katero nameravate potovati. Ali pa obiščite svojo potovalno agencijo in pridobite informacije o potrebnih formalnostih in potovalnih dokumentih (potni list in vizum).

Ste potovanje rezervirali prek potovalne agencije? Agencija vas je dolžna obvestiti o zahtevanih potovalnih dokumentih in zdravstvenih formalnostih. Letalske družbe te obveznosti nimajo.

Na potovanje ne pozabite vzeti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, ki med začasnim bivanjem v tujini krije v državah članicah EU, EGP, Švici in Združenem kraljestvu: nujne in potrebne zdravstvene storitve, v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju (Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija): nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč.

Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč pomeni vse tiste zdravstvene storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo življenje ali zdravje zavarovane osebe. Kartica velja eno leto.

4. Potovanje s hišnim ljubljenčkom

Če želite potovati s psom, mačko ali drugo hišno živaljo (na primer dihurjem), morate izpolnjevati naslednje pogoje: vaša žival potrebuje implantiran elektronski čip in pri pooblaščenem veterinarju morate zaprositi za evropski potni list za vašo hišno žival. Potni list vašega hišnega ljubljenčka ostane veljaven vse življenje, v njem pa je med drugim navedeno, kdaj je bil vaš pes cepljen proti steklini. Prav tako morate poskrbeti, da bo žival pravočasno cepljena.

Veljavna evropska zakonodaja ne določa prevoza hišnih živali. Ali boste na primer potovali s svojim psom ali mačko? V tem primeru se uporablja nacionalna zakonodaja namembne in tranzitne države članice. Upoštevati morate tudi pogodbena določila prevoznega podjetja (npr. letalske družbe). V primeru, da boste potovali z letalom, se letalski prevoznik sam odloči, ali bo prevažal živali ali ne prav tako katere živali in na katerih letih, pod kakšnimi pogoji in po kakšnih cenah.

5. Alkohol, tobak  in denar na potovanju

Znotraj Evropske unije lahko v prtljagi prevažate tobak in alkoholne pijače, vendar so le ti omejeni na izdelke za osebno uporabo in zakonsko določene največje količine. V Evropski uniji se lahko prosto gibljete z denarnim zneskom, ki ne presega 10.000 EUR, v primeru, da imate pri sebi več gotovine je dobro preveriti ali morate ta denar prijaviti pri carinskih organih držav, iz katerih odhajate, skozi katere potujete ali v katere prihajate. Ali zapuščate EU z zneskom 10.000 EUR ali več? V tem primeru je prijava avtomatično potrebna.

Želimo vam mirne počitnice, naj minejo s čim manj potrošniškimi težavami.


Foto: Canva.VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2021