EPC
MGRT

Novice

"Nakupovati prek spleta? Seveda, ampak preudarno!"


05.10.2016

Naslovna slika

V okviru vseevropskega meseca kibervarnsoti je na pobudo Nacionalnega odzivnega centra za omrežne incidente SI-CERT, v torek, 4. oktobra, potekala novinarska konferenca z naslovom ‘Nakupovati prek spleta? Seveda, ampak preudarno!` na kateri je sodeloval tudi EPC Slovenija.

Izpostavili smo primer goljufije, ki se v zadnjem času vse pogosteje pojavlja. Gre za primer spletnih trgovin, ki potrošnika z izgledom in jezikom spletne strani ter domeno ene od držav EU (običajno .de ali .uk). zavedejo, da ta zmotno misli, da kupuje pri spletni trgovini s sedežem v EU. Vendar temu ni tako. Posledično je neprijetno presenečen, ko prejme blago nizke kakovosti, običajno iz Kitajske, za katerega mora odšteti še uvozne dajatve (DDV in včasih tudi carino).


Poleg predstavnikov SI- Cert in EPC Slovenija so na dogodku sodelovali tudi predstavniki Tržnega inšpektorata in Javne agencija za zdravila in medicinske pripomočke. Skupno sporočilo sodelujočih je bilo »da naj se potrošnik pred vsakim prvim nakupom v trgovini čim bolj pozanima o prodajalcu; kakšna so mnenja ostalih kupcev, koliko je spletna trgovina stara, ali so na voljo dovolj natančni podatki o podjetju, ki stoji za spletno trgovino ipd.

V pomoč potrošnikom je bila izdelana tudi infografika z najpomembnejšimi nasveti in opozorili o varnem spletnem nakupovanju ter navedbo pristojnih institucij, na katere se lahko obrnejo v primeru težav.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2021