EPC
MGRT

Novice

Po letu dni ponovno uvedene spremembe na področju izročanja računa


27.03.2023

Naslovna slika

V Sloveniji je bil sistem davčnega potrjevanja računov uveden z Zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora davčni zavezanec za prodano blago oziroma opravljeno storitev izročiti račun kupcu ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora.

Pred dobrim letom pa je pričela veljati novela Zakona o davku na dodano vrednost, po kateri prodajalec ni bil več dolžan izročiti kupcu papirnatega računa. Takrat je bila novela sprejeta z namenom spodbujanja brezpapirnega poslovanja.

Letos pa je ponovno prišlo do sprememb na tem področju.

Državni zbor je 22. marca 2023 vnovič sprejel novelo Zakona o davčnem potrjevanju računa, s katero ponovno uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oziroma prejeto storitev. Razlog za ponovno uvedbo obveznosti izročanja računa kupcu pa je zmanjšanje obsega sive ekonomije in varstvo pravic kupcev. S ponovno obveznostjo izročanja računa želi vlada pristojnim organom omogočiti nadzor nad beleženjem dejanskega prometa davčnega zavezanca in obračunavanjem davka na dodano vrednost.

Obveznost izročanja računov ima tudi vpliv na okolje, zato, kjer je to mogoče, vlada spodbuja k izročanju in izstavitvi računov v digitalni obliki. Elektronsko izstavljeni računi imajo popolnoma enakovredno veljavo kot fizični, saj jih kupec lahko uporabi za uveljavljanje garancije ali reklamacije.

Pristojni organi za nadzor lahko izročajo globe ali druge kazni, če ugotovijo, da fizična oseba ali poslovni subjekt, ni izpolnil svoje obveznosti izročanja računov. Višina globe za kupca, ki računa ne bi prevzel, je določena pri 40 evrih. Za samostojne podjetnike in pravne osebe, ki računa ne bi izdali, so globe določene v obsegu od 1500 do 75000 evrov, za njihove odgovorne osebe pa od 800 do 5000 evrov.


Foto: Canva.
VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?
Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2021