EPC
MGRT

Brexit in (spletni) nakupi

Ko naročite nekaj prek spleta pri prodajalcu iz ZK, upoštevajte naslednje: 

Ste že videli oglas za dotični izdelek v svoji državi? 
Ali je spletno mesto v vašem jeziku? 
Med objavljenimi kontakti je klicna številka z mednarodno kodo vaše države?
Je jasno, da je ponudba namenjena vam (npr. čeprav gre za ponudnika izven EU, lahko izdelke vrnete na naslov v Sloveniji ali vam je na voljo pomoč v slovenščini ipd.)?  

Če so odgovori na zgornja vprašanja pritrdilni, ponudnik najverjetneje usmerja svojo dejavnost tudi v Slovenijo, zato se bo uporabila slovenska zakonodaja oz. imate pravico do evropskega varstva potrošnikov, tj. do odstopa od pogodbe v 14 dneh in povračila kupnine ter dve leti zakonskega jamstva. Poleg tega ste zaščiteni pred nepoštenimi poslovnimi praksami, kot je zavajajoče oglaševanje ponudnika. V spletnih trgovinah, kjer se prodaja blago v EU, so prodajalci obvezani potrošnike seznaniti s končno ceno blaga ali storitve, vključno s dajatvami in drugimi stroški. Če se stroški ne morejo preračunati vnaprej, mora biti kupec obveščen o možnosti doplačila dodatnih stroškov. 

Če pa prodajalec iz ZK svoje dejavnosti ne usmerja v Slovenijo, spletno stran, ki ni na voljo v slovenskem jeziku pa ste našli sami, vam svetujemo, da natančno preberete splošne pogoje ter informacijo o dostavi in preverite, ali za vas veljajo evropske ali določbe ZK o zaščiti vaših potrošniških pravic. Več o pravicah potrošnikov v ZK najdete na www.which.co.uk

Po brexitu se sicer ob nakupu proizvodov manjše vrednosti ali izdelkov z ustreznim poreklom iz ZK ne zaračunava carin, a ker morajo biti spletni nakupi obračunani z evropskimi carinami, se lahko obračunajo davki na uvoz iz tretjih držav.

Prodajalec iz ZK ima dve možnosti glede obračunavanja DDV: za blago iz ZK vam lahko zaračuna slovenski DDV, s čimer vam ob dostavi ne bo potrebno plačati uvoznega DDV, ali pa vam zaračuna neto ceno (brez DDV v ZK), ob dostavi pa boste morali plačati stroške uvoznega DDV.

  • Do 1. julija 2021 se za blago v vrednosti do 22 € (23,94 £ z DDV v ZK) ne bo zaračunaval DDV.

Če bo vrednost paketa, dostavljenega iz Združenega kraljestva v Slovenijo od januarja do julija 2021 manjša od 22 EUR, bo oproščen uvoznega DDV. Mejna vrednost v višini 22 EUR velja za paket, ne pa za posamezen izdelek in ne vključuje stroškov poštnine. Po 1. juliju bo oprostitev DDV pri uvozu blaga v višini do 22 € ukinjena.  

Za pošiljke, vredne do vključno 150 € (cca. 350 £), se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Izpostaviti pa velja, da za spletne nakupe iz ZK ni nujno obvezno plačilo carine - pri uvozu iz ZK v EU bo plačila carin oproščeno zgolj tisto blago, ki bo imelo ustrezno (britansko) poreklo, kljub temu, da bo njegova vrednost znašala več kot 150 € (še vedno pa bo za tako blago potrebno plačati slovenski DDV). Za blago velja, da ima britansko poreklo, če je izdelek do 60 % britanski - informacijo ali celo dokazilo o poreklu naj bi potrošniku na njegovo zahtevo predal prodajalec. Pri uvozu trošarinskega blaga, kot so alkoholni in tobačni izdelki, parfumi, toaletne vode ipd.  navedene oprostitve ne veljajo.

Dodatne dajatve se lahko zaračunajo, če naročite izdelke, ki skupaj presegajo vrednost 150 €, so izdelani v drugi tretji državi in od tam tudi poslani na vaš naslov v EU: pri nakupu superg, ki na Amazon ZK stanejo 270 £a so izdelane in tudi odposlane na vaš naslov s Kitajske, boste morali k ceni dodati še strošek carine in slovenski DDV, zaradi česar se končna cena lahko občutno zviša.   

Zaradi carinskih kontrol lahko pride tudi do daljših zamud, pa tudi zvišanih stroškov pri dostavi (možno je tudi do 40-odstotno zvišanje). Uradniki pošiljke iz držav, ki niso članice EU, preverijo naključno. 

Pri nakupih v Sloveniji bodo osebe s prebivališčem na ozemlju ZK (z izjemo Severne Irske) lahko uveljavljale pravico do vračila DDV za blago, ki ga bodo iznesle iz Unije. 

 

VZORCI POTROŠNIŠKIH DOPISOV

Anketno vprašanje
V primeru, da je bil vaš let že kdaj odpovedan (manj kot 14 dni pred odhodom). Kaj vam je ponudil prevoznik?


Elektronske novice
Prijavite se na EPC novice, da boste (s)poznali vaše potrošniške pravice.
Prijavite se na novice!
  Poročilo o delu Evropskega potrošniškega centra Slovenija v letu 2021